Een veilige sfeer neerzetten: zo simpel is het misschien ook wel!

Zo vaak na een sessie, training of workshop krijgen we terug: “jullie hebben direct een heel veilige sfeer gecreëerd, we hebben hier dingen uitgewisseld die we eerder niet hebben besproken; het voelde gewoon meteen goed”.

Na een initiele ‘dankje, wat leuk’ roept het dan toch weer de vraag bij me op ‘wat maakt nu dat ons dit blijkbaar steeds weer zo goed lukt?’ Zo ook weer afgelopen vrijdag, toen ik de luxe had weer eens samen met een andere trainer te werken. En daarmee ook de gelegenheid om dit samen met haar eens een beetje te modelleren. Waar we op uit kwamen, is dan uiteindelijk toch weer kinderlijk simpel: we zijn ECHT. Authentiek.

Maar wat betekent dat, wat voor ‘Echt zijn’ is dat? Dan wordt het gelukkig al weer wat minder ‘simpel’. Het gaat om congruent zijn. We geloven oprecht in de kracht van de groep, zijn oprecht blij dat ze er zijn, laten ook onszelf zien met onze feilbaarheid ėn in onze kracht. We geloven in leren, leren zelf ook door de hele dag heen en maken ook echt samen met hen de dag, nadat we de kaders hebben gezet. Er is geen goed, geen fout, en dit zeggen we niet alleen maar laten we ook zien in ons hele doen en laten. We handelen daadwerkelijk vanuit een “I’m OK, you’re OK” houding. Ook in de subtiliteiten.

Hoe belangrijk dit is, merken we dan ook zelf wanneer het ons om wat voor reden dan ook, NIET meer lukt. Wanneer we de groep, of een of enkele mensen in de groep, helemaal niet zo ok meer vinden, wordt het ineens hard werken en raken we gefrustreerd omdat ‘het niet aankomt; ze het maar niet (willen?) begrijpen’. Wat als een sneeuwbal van een steile helling zichzelf versterkt natuurlijk. Óf ombuigt, in het van vroeger tijden bekende ‘ik kan het niet goed genoeg, ik weet niet of ik hier nu wel uit ga komen, ik heb misschien ook wel niet genoeg kennis van de situatie, etc.’. Met ongeveer hetzelfde effect: heel hard werken, met lang niet zulke mooie resultaten!

Iedereen die ooit iets met groepsbijeenkomsten doet, weet hoe ongelofelijk belangrijk het is om een veilige en lerende sfeer neer te zetten. En terugkijkend, is dit misschien ook wel het meest belangrijke onderdeel van onze train-de-trainer opleidingen. Waarbij het Zuiver Communiceren een heerlijk praktische manier voor ons biedt om dit aan op te hangen. Ik krijg al weer helemaal zin in de open training voor trainers en facilitatoren in het najaar. Benieuwd wat voor deelnemers we gaan krijgen!

En bovenal: wat heerlijk om te merken hoe ‘Gewoon’ het intussen is om inderdaad te geloven in mezelf, in onszelf, in het proces en in de groep waarmee ik werk. Zo gewoon, dat ik verbaasd ben over een opmerking over hoe goed het was, en hoe veilig de sfeer. En hoeveel er daardoor ook weer bereikt wordt op zo’n dag. En heerlijk dat we mensen om ons heen hebben verzameld met wie we dit delen, die dit ook doen.

Vind je dit artikel interessant? Laat het ons weten reageer of abonneer je opRSS feed. Je eigen oproep, per pagina in te stellen.
Over Wendy Nieuwland

Wendy Nieuwland is een van de partners van Gewoon aan de slag. Ze begeleidt veranderingen in organisaties vanuit een systemische aanpak. Haar fascinatie is: “wat is er hier nodig om de gewenste veranderingen ook echt te realiseren?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.