In de ban van het tekenen

Het werkt, ik kan het, en ja, het werkt! Helemaal blij ben ik met mijn ‘nieuwe’ ontdekking van het Grafisch Faciliteren. Na een flinke zoektocht naar trainingen, cursussen, etc. waar je simpelweg kunt leren tekenen, ben ik uiteindelijk vooral zelf met mijn kleurtjes in de weer.

‘s Avonds op de bank, zit ik de laatste tijd met een tekenblok en mijn oh, zo mooie stiften, te oefenen op eenvoudige tekeningen die met een paar streken een heel concept kunnen weergeven. Trots als een pauw laat ik het vervolgens aan manlief zien, die oprecht onder de indruk blijkt.

Met nog wel enige terughoudendheid (is het echt wel goed genoeg?), probeer ik het dan ook uit tijdens sessies met klanten. Eerst maar eens goed voorbereid, een programma tekenen in plaats van beschrijven. Dat pakte goed uit: het was ze met een paar tekeningen helder wat we die dag gingen doen. Yes! En tijdens de sessie zelf durfde ik het ook aan om nog wat tekeningen op de flap te maken over het proces, waar ook alleen maar instemmend op geknikt werd.

Moedig stortte ik me van de week op de volgende stap: de paradigmashift voor een groep leerkrachten van methodisch werken naar handelingsgericht werken, in twee tekeningen weergegeven. En weer leverde het direct herkenning op, en boden de tekeningen voor de rest van de dag ook een helder referentiepunt op voor de discussies: “precies zoals daar staat, het vergrootglas ligt nu op de doelen voor het kind!”.

Mooier nog, vond ik te merken dat door direct beeldend van start te gaan, het dit team totaal geen moeite kosten ook verder in de dag te werken met metaforen: ze hadden zelf al direct ervaren hoe krachtig het praten in compacte beelden is!

Er valt nog steeds heel veel te leren, en nog meer te ontdekken. Te oefenen, en andere toepassingen te vinden en ontwikkelen. Waar ik gesterkt door de eerste ervaringen met alleen nog maar met meer plezier aan wijd.

Vind je dit artikel interessant? Laat het weten reageer of abonneer je opRSS feed. Je eigen oproep, per pagina in te stellen.
Over Wendy Nieuwland

Wendy Nieuwland is een van de partners van Gewoon aan de slag. Ze begeleidt veranderingen in organisaties vanuit een systemische aanpak. Haar fascinatie is: “wat is er hier nodig om de gewenste veranderingen ook echt te realiseren?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.