Serendipity

In veel verhalen over Grote Persoonlijke Veranderingen zit vaak een element van ’toeval’.
Een toevallige gebeurtenis met een impact die je vooraf niet zou kunnen hebben bedenken. Terugkijkend weet je dat zonder deze toevallige gebeurtenis je die Grote Verandering niet zou hebben doorgemaakt. Het is onmogelijk om zoiets zelf te creëren of organiseren. Je had het niet eens kunnen bedenken. Dit ’toeval’ wordt Serendipity genoemd. Ook wel eens omschreven als ’op zoek naar een speld in de hooiberg en er met de dochter van de boer uitkomen’.

In 2002 heb ik mijn eerste training Clean Language & Symbolic Modelling gevolgd bij Penny Tompkins en James Lawley. Ik was gelijk geboeid. Tijdens een van de pauzes werd ik aangesproken door een vriendin van de trainers, Jennifer de Gandt. Terwijl ik langs liep vertelde ze me dat mijn haarkleur haar deed denken aan de graanvelden in Cornwall waar ze was opgegroeid. Zo’n compliment kon ik natuurlijk niet laten lopen en we raakte aan de praat. Later die training nodigde ze me uit om deel te nemen aan een meerdaagse ‘retraite’ bij haar in Normandië. In Frankrijk werd ik diep geraakt door ‘Clean’ en ontstond de wens om dit naar Nederland te brengen. Voor mij was het compliment over mijn haar het begin van waar we nu zijn.

Deze ervaring was niet te sturen, en de impact ervan niet te plannen. De meeste (huidige) theorieën over organisatieverandering zijn het er wel over eens dat planmatig veranderen niet echt werkt. Dat er een mix nodig is van het bieden van kaders enerzijds en het geven van ruimte anderzijds voor een bottom-up invulling van de gewenste uitkomst.

Ik vraag me af of Serendipity ook in deze veranderingen een rol speelt. Ik hoor graag ervaringen die je daarmee hebt. Zodat we een minder tastbaar, maar misschien wel noodzakelijk element van veranderen, beter kunnen leren kennen.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Maaike Nooitgedagt is een van de partners van Gewoon aan de slag. Ze werkt vanuit de vraag: hoe kan ik organisaties en mensen een stap verder helpen, wanneer ze wel weten dat ze anders willen, maar dit ondanks alles niet voor elkaar krijgen?

Vind je dit artikel interessant? Laat het weten reageer of abonneer je op de RSS feed.
Over Maaike Nooitgedagt

Maaike Nooitgedagt is een van de partners van Gewoon aan de slag. Ze werkt vanuit de vraag: hoe kan ik organisaties en mensen een stap verder helpen, wanneer ze wel weten dat ze anders willen, maar dit ondanks alles niet voor elkaar krijgen?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.